Recenze: Etiketa& Špionáž

sobota 17. prosince 2016

Autor: Gail Carrigerová

Série: Trochu jiný penzionát

Rok vydání v ČR: 2014

Rok vydání originálu: 2013

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 284



Ahoj! Po hodně dlouhé době jsem se rozhodla napsat recenzi na nedávno přečtenou knížku Etiketa& Špionáž. Nebudu to nějak okecávat... Hurá do čtení!


Anotace:
Čtrnáctiletá Sofronie dává svojí mamince pořádně zabrat. Víc než správné vychování ji zajímá rozebírání hodinek a šplhání po stromech a její rodina nemůže než doufat, že nikdy nikdo neuvidí, jak dělá pukrle. Paní Temminicková zoufale touží, aby se z její dcery stala pravá dáma. Proto Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek.
Ale Sofronie si brzy uvědomí, že to není tak docela škola, v kterou by její matka doufala. Tenhle penzionát je… tak trochu jiný. Dívky se tu sice učí tanci, jak se správně šatit a etiketě povšechně, ale zároveň i jak se vypořádat se smrtí, jak rozptýlit a odvést pozornost, a hlavně té opravdové špionáži – samozřejmě při zachování nejvybranějších mravů. Sofronie a její přítelkyně čeká vskutku strhující první rok! 

Můj názor:
Podle mně je to super knížka. Mám ji doma půjčenou z knihovny už dlouho, tak jsem si ji řekla, že si to přečtu, ale moc se mi do toho nechtělo. Vůbec to nechápu. Nechápu, že se mi ta knížka nechtěla číst. Jsem strašně ráda, že jsem se k tomu dostala a jestli váháte, tak si to přečtěte.

Děj:
Sofronie je trochu jiná než její sestry. Má ráda adrenalin a dobrodružství a to se na dívku v 19. století nehodí. Hned v prvním okamžiku knihy se Sofronie pokouší špehovat svou matku a nějakou neznámou ženu v kuchyňském výtahu, ale ona výtah pokazí a na poslední chvíli z padajícího kuchyňského výtahu vyskočí. Šaty se jí o něco zachytí a Sorfonie spadne na služku. Poté zjistí, že je tam pouze ve spodním prádle... Její matka ji za trest pošle do penzionátu, ale ona sama netuší, co se v něm vyučuje a ani kde se nachází.

O autorce:
Gail Carriger je americká spisovatelka narozená 4.května 1976 v Kalifornii. Její pravé jméno je Tofa Borregaard, píše tedy pod pseudonymem. Je to archeoložka a také spisovatelka. Pohybuje se v žánru Sci-fi a fantasy. Zatím jí u nás začala vycházet jeji série Trochu jiný penzionát. V zahraničí má na kontě již i jinou sérii laděnou do steampunku, a to Parasol Protectorate.

10 věci, které byste měli vědět o knize:
  1. Kniha se odehrává v roce 1851.
  2. Hlavní hrdinka se celým jménem jmenuje Sofronie Angelina Temminnicková.
  3. Její nejlepší kamarádka se jmenuje Dimity Ann Plumleight-Teignomottová.
  4. Obě dvě budou chodit do Penzionátu Mademoiselle Geraldiny.
  5. Paradox je, že jediná mademoiselle Geraldina neví, co se v jejím Penzionátu učí.
  6. Sofronie je první naprostý nováček, kterého neměli už 6 let.
  7. V penzionátu učí jeden upír a jeden vlkodlak.
  8. Nikdo nezná přesnou polohu penzionátu.
  9. Na 19. století je tam hodně mechanických věcí. Např. sluhové nebo zvířata.
10. Sofronie se přátelí s hodně neobvyklými lidmi.


Ukázka:
Kočár by úžasný. Byl vybavený nejmodernějším zařízením pro stahování střechy, vysouvacími podnožkami a sklápěcím čajovým stolkem. Byl to najatý kočár, ale byl vyzdobený jako soukromý dopravní prostředek. Stěny byly potaženy temně modrým prošívaným saténem, který bránil hluku zvenčí pronikat dovnitř, a cestující měli k dispozici přikrývky se zlatými třásněmi, do kterých se mohli zabalit, kdyby jim byla zima.
     Sofronie si ani nestačila všechno pořádně prohlédnout a mademoiselle Geraldina už bouchla rukojetí svého slunečníku do stropu. Kočár se rozjel.
     Mnohem zajímavější než celé vybavení kočáru však byla skutečnost, že uvnitř už seděli dva pasažéři. Zřejmě tu trpělivě čekali celou dobu, kdy mademoiselle Geraldina popíjela čaj, Sofronie padala z kuchyňského výtahu a balila veškerý svůj majetek do kufru.
     Přímo naproti seděla mladá dáma se zářícíma očima a nadšeným výrazem ve tváři. Byla trochu mladší než Sofronie a kolem kulatého porcelánového obličeje jí splývalo množství medově zbarvených vlasů. Na krku jí visel ohromný zlatý náhrdelník a na jasně rudých šatech se jí skvěla rudá skleněná brož. Kombinace vlasů, šperků a šatů byla docela skandální. Dívka vypadala, jako by se chystala do nevěstince, a nikoliv do penzionátu. Sofronie to ohromilo.
     "Díky bohu!" vyhrkla dívka, jako by považovala Sofronin nástup do kočáru za nejpříjemnější událost dne. Což možná i byla pro někoho, koho nechali celý den trčet v kočáře bez jakéhokoliv vyrušení či zábavy.
     "Jak se máš?" zeptala se Sofronie.
     "Skvěle, děkuji a ty? To máme dnes nádherný den, že ano? Skutečně nádherný. Já jsem Dimity. A kdo jsi ty?"
     "Sofronie."
     "To je všechno?"
     "Copak, nestačí to?"
     "No dobře, chtěla jsem říct, moje celé jméno zní Dimity Ann Plumleigh-Teignomottová."
     "Sofronie Angelina Temminnicková."
     "Páni, toho je celá pusa."
     "Ano? Asi máš pravdu." Jako by Dimity Ann Plumleigh-Teignomottová bylo nějaké jednoduché jméno.
   (2. Lekce; strana 20-21)

Nejmíň oblíbené postavy:
Monique- absolventka, která musí celý pobyt v penzionátu opakovat

První a poslední věta:
Sofronie měla v úmyslu vyjet kuchyňským výtahem z kuchyně do salónku v přízemí, kde seděla paní Barnaclegoosová.
Mašinchlup spokojeně vypustil obláček páry a zavrtěl mechanickým ocáskem - tik tak, tik tak, tik tak.

Hodnocení:
93%

Děkuju, že jste si přečetli tuhle recenzi. Jakékoli poznatky mi napište do komentářů. Budu ráda za kritiku a do příště se budu snažit to napravit. Etiketu najdete nejlevněji na Srovname.cz

♫Klárka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS