Recenze: Škola dobra a zla

sobota 23. července 2016

Ahoj!

Moc Vás vítám u další recenze. Tentokrát je to na knihu Škola dobra a zla. Knihu napsal spisovatel jménem Soman Chainani a jeho styl psaní se mi velice líbil. No, můžeme se vrhnout na tu recenzi.





Anotace:
Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný profesor ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem tajemný profesor nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města zmizí…


Můj názor:

Na to, že jsem si od knihy nic moc neslibovala, tak se mi velice líbila. Děj byl úplně něco jiného než jsem si představovala. Moc se mi kniha líbila. Nemám slov.


Děj:

Sofie a Agáta jsou dobré kamarádky. Sofie je princezna a Agáta čarodějnice.
Žijí v Galvadonu. V tomto městě jsou každým čtvrtým rokem unesena dvě děti. Jedno je krásné a hodné a to druhé zlé a ošklivé. A unáší je neznámý Školník. Gavaldonští lidé nevědí kam jsou děti uneseny. Ale později se o nich píše v knize pohádek.
A právě Sofie a Agáta jsou uneseny do Školy dobra a zla. Sofie vždy snila, že bude unesena.
Jenže, Školník se splete. Agáta měla jít do školy Zla, ale místo toho jde do školy Dobra. A Sofie do školy Zla přece vůbec nepatří.
Společně zažívají spoustu dobrodružství, strachu a ohrožení. Obě jsou ale tak statečné, že se vydávají za neznámým Školníkem. Ten jim však dá hádanku, kterou se snaží vyřešit a pak následovně splnit. Chtějí se vrátit domů. (Chtěli)
Obě se zabydlí ve své škole. Snaží se nějak vyrovnat s jiným prostředím, na které není ani jedna zvyklá.
Sofie touží se stát princeznou a získat prince Tedrose a jít s ním na ples. A hlavně se dostat do školy dobra. Agáta ji s tím pomáhá jen proto, aby se dostala domů. Jenže Sofie domů nechce.
Sofii se zlepšili školní výsledky a snažila zkrásnět, jen kvůli princi Tedrosovi. Ten patří k Navěkům a s Nikdyvíčkou nechce mít nic společného. Jenže princ se do ni zamiluje. Společně projdou Zkouškou příběhem. Ale tam se jejich vztah zvrtne..
Pozve ji však na ples? A dostane se každá do té správné školy?
To už si přečtěte sami..

Kniha mě velice pobavila. Částmi mě sice nudila, ale pak přišlo napětí a strach, co se stane dál. Knihu vypráví vyprávěč, takže prostředí obou škol je pěkně vylíčeno. 

Spousta lidí si myslí, že tato kniha je i pro dospělé. Já za dospělé lidi považuji třicátníky a myslím si, že by je tato kniha nebavila. Kniha je taková pohádka a je určena pro čtenáře od deseti let.

Na začátku každé kapitoly je ilustrovaný obrázek. To se mi na knize velice zamlouvala, protože to v dnešních knihách není tak obvyklé. A navíc. Je to přeci pohádka..


Postavy: 

Sofie je krásná, hodná a vždy si chtěla najít svého prince.  Má ráda módu a líčení. Ale taky je hodně sobecká. Pořád jenom já, já, jenom já.

Zato Agáta je hodně ponořená do sebe. Ale na rozdíl od Sofie je hodně obětavé, co je moc pěkná vlastnost.

První a poslední věta:


Sofie čekala celý život na to, až ji unesou.
Byly pryč.
Úryvek:


            „Je ti jasné, že tě nikdo jako moji princeznu nikdy nepřijme?“ zeptal se Tedros.
            „Ano.“
            „Ano.“
            „Chápeš, že budeš muset celý život dokazovat, že jsi dobrá?“
            „Ano,“ špitla Agáta.
            „Ano,“ zopakovala Sofie.
            Tedros přišel blíž, až se srst na jejich hrudi dotýkala.
            Obě dívky zalapaly jednohlasně po dechu.
            Fosforeskující voda v potoce osvětlila tváře dvou lišek, jednu modrou a druhou růžovou. Agáta zavřela oči a loučila se se svou noční můrou. I Sofie zavřela oči a cítila Tedrosův teplý, sladký dech, jeho rty se něžně otřely o její.
            „Počkej, ne tak rychle,“ odtáhla se.

            „Jo. Jasně. Samozřejmě,“ zakoktal se Tedros. „Ehm… doprovodím tě k tunelu.“

Náhodný úryvek z textu na straně 241.
Nedivte se, že tento úryvek nechápete. Musíte si přečíst celou knihu.. ☺



10 věcí, které by jste o knize měli vědět:

1. Agáta bydlela na hřbitově
2. Ve škole Dobra se studenti nazývají Navěci a ve škole Zla Nikdyvíci
3. Školník má hodného bratra
4. Sofie chtěla prince Tedrose očarovat, ale nevyšlo jí to
5. První schůzka Sofie a Tedrose byla v lese
6. Agáta Sofii pomáhála v podobě švába
7. Den před plesem je souboj v Aréně schopností
8. Tam princové pozvou princezny na ples
9. Sofie zjistí, že je zlá a že si nikdy pravou lásku nenajde
10. A celý příběh skončí nijak..buf..nic ☺


O autorovi:

Soman Chainani je indicko-americký spisovatel a filmař, známý pro jeho dětské knihy, především se pak proslavil trilogií Školy dobra a zla, kterou u nás v srpnu 2014 vydá nakladatelství CooBoo. Navštěvoval Harvard University, kde absolvoval summa cum laude (latinské studijní specializace) v angličtině a americké literatuře. Po maturitě odešel na Columbia University, kde se podílel na jejich MZV filmovém programu.


Obálka:

Obálka se mi moc líbí. Už obálka prozrazuje děj. Pod bílou labutí je černovlasá Agáta, která chodí do školy Dobra. Každá škola má totiž ve znaku labuť. A škola Zla má černou labuť. 
Obálka je stejná jako v originálu. Jsem ráda, že autoři obálky zůstali u originálu, protože se mi strašně líbí.

Kde knížku koupíte nejlevněji se dozvíte na Srovname.cz
Takže, moje celkové hodnocení zní:


95%

Natka♥

Žádné komentáře:

Okomentovat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS