Knihomolské noviny I.

neděle 8. ledna 2017

Tramtadadá!
Vítáme vás u našich prvních Knihomolských novin. Tušíme, že nebudou úplně nejlepší, protože jsou první. Proto doufáme, že se vám budou i přesto líbit.
Budou vycházet co druhou neděli. A jak vlastně tento nápad vzniknul? S Klárkou jsme přemýšlely, jaký článek pro naše čtenáře napíšeme. Chtěly jsme něco extra a tak Klárku napadly knižní noviny. Od té doby pilně makáme na těchto novinách. Výsledek naší práce si můžete teď přečíst. Příjemné čtení! 

Novinky

V novinkách se můžete dozvědět, na co se můžete v průběhu příštích dvou týdnů těšit. V podobě knížek a filmů.
     Za dva dny by měla vyjít knížka s názvem Podzimní trůn od Elizabeth Chadwick z nakladatelství Ikar. Je to třetí díl série Eleanora Akvitánská. Předchozí díly tohoto historického románu nesou název Letní královna a Zimní koruna. Já o těchto knihách slyším poprvé, ale nezní vůbec špatně.
     Další kniha, která má vyjít 10. ledna, je společenský román od Nicholase Sparkse Ve tvých očích. O muži jménem Colin Hancock a ženě Marie Sanchezové, kteří jsou každý úplně jiný a ani jeden nehledá vztah, ale následně se to sebe zamilují. Myslím, že pokud hledáte oddechovku, tak to bude správná volba.
     V pondělí 16. ledna má vyjít fantasy knížka Serafina a čarodějná hůlka. To je pokračování knihy Serafina a černý plášť. Druhý díl je o tom, že Serafina zjistila, že je napůl šelma a každou noc chodí do lesa a učí se v něm přežít.Avšak brzy zjistí, že uvízla mezi dvěma světy: Je moc divoká na honosný dům, nádherné šaty a velkolepé plesy, a naopak příliš lidská, aby se připojila ke své rodině v lese. Pak začnou na její dům útočit zvířata a ona se jim bude muset postavit.
     Pokud máte rádi horory, thrillery nebo detektivky, tak se taky dočkáte. 9. ledna můžete očekávat detektivku od Nory Roberts Srdcová dáma, thriller Útěk od Petera Maye a Smrt v zádech od Harlena Cobena. Dále 10. ledna vyjde Ledové srdce od Tami Hoag, Dům smrti od Bernharda Aichnera nebo například Výkupné pro krále od Graham Masterton.



Klárka

Rozhovor


První rozhovor těchto knižních novin se uskuteční s milou knižní blogerkou a booktuberkou Terezkou z Azerets books.


Takže začneme tvým oblíbeným. V jaké bradavické koleji by jsi byla? A určila jsi si to sama nebo jsi dělala nějaké testy?
No je pravda, že HP žiji. Podle testů na Pottermore jsem ve Zmijozelu, podle hlasu svého srdce, jsem na sto procent hrdý Nebelvírčan! Vím, že je to strašně velký skok, sama ho ještě po pár měsících nemůžu zpracovat.

No to je teda rozdíl. Nevím jestli jsi četla Divergenci, ale i přes to se Tě zeptám. Jakou frakci by jsi si vybrala?
Divergenci jsem se pokoušela přečíst. Bohužel mě to tak nebavilo, že jsem skončila asi na třicáté stránce skončila. Vadil mi styl psaní.

Aha, tak to je škoda. Já mám tuto sérii v oblibě. Teď k dalšímu řazení. V jaké kastě bys byla, kdybys žila v Ileji (Selekce)?
No tak to je těžká otázka, protože "kde se narodíš" tam prakticky žiješ. Podle mého bych byla Čtvrtá až Šestá.

Chtěla by jsi projít svou vlastní selekcí?
Myslíš jako z pohledu "soutěžící" nebo budoucí dědičky trůnu?

Třeba z obou pohledů.
No rozhodně ani z jednoho. Je kolem toho stres a úzkost. A nejsem zrovna typ holky, co by nosila ráda šaty každý den.

Tak to jsi mne překvapila. Chtěla by jsi být upírkou (Stmívání)?
Stmívání je další rest, který jsem nedokázala přelouskat. Paradoxně mám tématiku upírství ráda, takže ano, klidně.

Máš oblíbené místo na čtení?
Teoreticky neřeším kde čtu, ale upřímně se mi nejlépe čte všude, kromě domácího prostředí, kde mně znervózňují věci, jako počítač, televize, lednice... Nejlépe se mi čte v takové čekárně u doktorky, nebo na koupališti či jiných veřejných místech. Zároveň si ráda vytvářím "bunkry" z různých dek, kde si vybuduji pohodlné útočiště, kde trávím pár dní čas. Jo a jsem začínající kavárenský tulák.

Knížky si raději kupuješ nebo půjčuješ?
No, samozřejmě kupuji, ale pakliže si nevydělávám, tak si z kapesného moc knížek nepořídím. Samosebou si knihy i ráda půjčuji, ale pouze z knihovny. Strašně nerada si je půjčuji od kamarádů, nevím proč.

Co Tě přimělo k psaní knižního blogu?
No, to si konkrétně už nepamatuji. Jen vím, že jsem si první blog založila něco kolem 15.6.2015 a že mým prvním článkem byla recenze na knihu Mé sladké šestnácté století. Blog jsem nějak zavrhla, protože jsem nějak neuměla vytvořit grafiku (logo, menu), prakticky jsem uměla pouze vložit článek. Tak jsem si řekla, že zkusím natáčet videa. To jsem udělala, ale začalo se mi po blogování stýskat a tak jsem si založila nový blog - Terezka ze světa knih, který si za těch dvanáct měsíců prošel mnoha změnami. Ať už je to jméno, design... Měla jsem samozřejmě i hodně krizí, kdy jsem měla sto chutí blog smazat. Bohužel jsem zjistila, že nejsem schopna číst s pocitem, že nepředám názor dál. Po těch měsících změn, jsem si řekla, že začnu nanovo a tak jsem si založila třetí (doufám, že i poslední) blog, který mám dodnes. Má stejný název, akorát jsem do toho původního blogu vložila za název 11. Zatím mě baví i natáčet i psát články. Bylo těžké odejít z blogu, kde jsem měla 8k návštěv a dvacet pravidelných čtenářů, na úplně nový blog.

Chápu. My tolik vůbec nemáme. Každopádně pokračuj v tom, co Tě baví. Děkuji moc za milý rozhovor. A jedna malá otázka na závěr. Jak jsi na tom se záložkami?
Záložky. V poslední době, jsem si strašně oblíbila jejich výrobu. Zbožňuji záložky, zejména ty spontánní, třeba cedulku z trička, nesnáším papírek ze sešitu.

Ještě jednou děkuji za tvůj čas.
Neděkuj, mohla bych odpovídat na dotazy klidně měsíc v kuse.
Klaudi

Víte, že..




bibliofobie je chorobný strach ze knih nebo patologická nenávist ke knihám.




Klaudi

Citáty

Mám v oblibě citáty, proto nesmí chybět i v těchto knihomolských novinách. Budou samozřejmě čistě knižní, uvedu vždy dílo a autora. Snad se vám zalíbí můj výběr. Vybírala jsem citáty, které se mi zdály pravdivé.
Nejdůležitější je, možná zůstat klidný, když ostatní panikaří.
Elita, Kiera Cass


Musíme se snažit neutopit své trápení, ale poprat se s ním.
Albus Brumbál, Harry Potter a Princ dvojí krve, J. K. Rowling


...protože sny už jsou takové. Sahají si pro nejrůznější vzpomínky a výjevy, ale nikdy nejsou skutečné.
 Loď mezi hvězdami, Beth Revis

Neboj. Jsi člověk - tvoje paměť je jako síto. Vám lidem čas zahojí všechny rány.
Nový měsíc, Stephenie Meyer


Život občas stojí za houby. Ale víš, co mě drží nad vodou? Chvíle kdy zrovna za houby nestojí.
Christina, Aliance, Veronica Roth
Klaudi

Chvilka k zamyšlení


Tady u toho článku si ukážeme "záhady vesmíru", které už asi byly objasněny, ale my jsme se rozhodly je vynést na světlo.
Výsledek obrázku pro strach      Proč mají lidé rádi horory? Já osobně mezi ně nepatřím. Mám potom strach úplně ze všeho a nepříjemný pocit, že mě někdo sleduje. A takových jako já je určitě víc. Jiní lidé mají rádi strach a rádi s bojí. Někteří mají strach i z obyčejných věcí, lidí. Strach ze tmy, z výšek, nebo třeba strach z nějakého blízkého z rodiny nebo spolužáka. Ale když se člověk takových věcí nebojí a chce zažít ten pocit, když se bojíte otočit, protože si myslíte, že za vámi někdo je nebo skáčete na postel, aby vás něco nechytilo za nohu, spoléháte se na hororové knížky nebo filmy a konečně máte ten strach, který vás odnáší do příběhu ve fiktivním světě. A ten pocit vám může být příjemný a tak si tento žánr oblíbíte.
     Další možnost je, že chcete být moderní, tak se na nějaký horor podíváte a potom se měsíc bojíte a pak se to opakuje. A vy nerozumně sledujete strašidelné příběhy a jenom čekáte, až tento fenomén vymizí.

Klárka

Znáte je?

Tato rubrika bude o méně známých autorech. Myslím, že jich je docela hodně a tak vás seznámím. 
Jako prvního autora jsem si vybrala Lauren James. Nedávno jsem od ní přečetla První konec. Recenze určitě bude. Líbil se mi její styl psaní a taky nápaditost knížky.
 Lauren se narodila v roce 1992. Je anglický autor young adult knížek. Začala psát během středoškolských let při hodinách angličtiny, protože nemohla přestat myslet na páry, které se tragicky zamilovaly v celé historii. Prodala práva k románu, když jí bylo 21, zatímco byla stále na vysoké škole.
Série První konec byla zveřejněna v září roku 2015 nakladatelstvím Walker Books ve Velké Británii a Austrálii. Práva na ní jsou prodána ve více než pěti oblastech světa. Kniha byla knihkupci popsána jako vtipný, romantický a neodolatelně čitelný příběh.
Lauren absolvovala v roce 2014 na University of Nottingham ve Velké Británii, kde studovala chemii a fyziku. Je vášnivým zastáncem STEM, dalšího vzdělávání a všechny její knihy jsou vybaveny vědci ve významných rolích.Lauren žije ve West Midlands.
Musím říci, že tato autorka se řadí mezi mé nejoblíbenější. Strašně se těším na další její knihy.
Klaudi

Zklamání

Tak na závěr se dozvíte, které knihy nás za poslední dobu zklamaly.

U mě to byly Stránky světa, které jsem odložila asi po třetí
kapitole. Důvod? Styl psaní, jelikož byl naprosto otřesný. Kniha je psaná z pohledu třetí osoby, jenž já zrovna dvakrát nemusím. A navíc to byl ten nejhorší pohled jaký jsem kdy četla. Byl strašně odtažitý. Kniha působila velmi ledově, chladně. Žádné vtáhnutí do děje. Prostě nic. Nula bodou. 


Klaudi

A toto je dámy a pánové konec prvního dílu knihomolských novin. Snad se vám aspoň trochu líbili a budete se rádi vracet si je přečíst. Budeme strašně moc rády za jakýkoliv názor, ať už kladný či záporný. 

Klárka a Klaudi

6 komentářů:

  1. Wau! Strašně jsem se na ně těšila a teď jsou tady! Moc děkuji za možnost vytvoření rozhovoru! Moc jsem si to užila, ačkoli vidím, kolik jsem tam nasekala chyb :D
    Jak víte, knihomolský magazín/ knihomolské noviny jsem měla v plánu také udělat, ale vidím, že budu mít dost silnou konkurenci. :) Jen tak dál! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, to my děkujeme. Každý dělá chyby. :) Děkujeme moc!

      Vymazat
  2. Wow holky tak to se vám opravdu povedlo! Nejvíce mě nadchly citáty (miluju citáty) ale ostatní je také prostě boží. 😊Z. ❤

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to se mi moooooc líbí. Vůbec bych nečekala, že se z toho vyklube toto.. Moc skvělý nápad. 😘
    Natka ❤❤

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS