Novodobá knižní klasika aneb knihy, které všichni četli

pátek 12. ledna 2018

Ahoj,
přemýšleli jste někdy nad tím, jaké knihy budou povinnou četbou za padesát let? Protože my ano. Samozřejmě, že zůstanou ty, co byly do teď, ale přeci jen musí něco přibýt. Tak jsme si společně sedly a probíraly spolu knihy, které aspoň z většiny všichni četli. Určitě nepočítáme s tím, že budou povinnou četbou, proto jsme vybírali takové autory či autorky u kterých oceňujeme jejich styl psaní a myslíme si, že jsou výbornými spisovateli. Takže tady máte pár autorů, u kterých si myslíme, že je všichni aspoň znají a četli.

Joanne Kathleen Rowlingová


Klasika, která už sice je povinnou četbou, ale i tak tady musí být, jelikož Harryho známe všichni. Výtisky jejich knih v knihovně nenajdeme jaksi pohromadě. Prošly totiž rukama tolika lidí, že se prostě začaly rozpadat. Nikdy tam neuvidíte všechny díly spolu. To je známkou kvality spisovatele. Prostě je to paní spisovatelka, která dokázala nemožné. Vloni jsme v červnu slavili dvacet let od vydání první knihy o Harrym Potterovy. Ať žije Harry! 






Stephenie Meyerová


Podle knih této autorky byly také natočeny všeobecně známé filmy. Lidé se dělí na dvě skupiny. První jsou ti, jenž si je nemůžou vynachválit. Tam patříme my dvě. Druhá skupina je nemůže vystát, nebo je odsuzuje bez toho, aniž by se na to podívali nebo přečetli. Pokud vám to nic neříká, autorka se proslavila romantickým příběhem Belly a Edwarda, přičemž Edward není člověk ale upír. Po internetu koluje spoustu obrázků na výsměch tohoto příběhu, no nebudeme se k tomu vyjadřovat.



Suzanne Collinsová


Příběh Katniss a Peety také zná každý. Někdo podle filmu, někdo četl knihu. Tak jej vám asi nemusím představovat. Ale co se nám vybaví při slousloví Hunger games? Samozřejmě český překlad, ale také reprodrozd, který se stal symbolem této série. Schválně, kdo z vás patří do fandomu?


Kiera Cassová



Série Selekce, neboli pentalogie která autorku  proslavila, také musí být v našem seznamu. Obě ji máme přečtenou celou, včetně povídek Šťastně až navěky. Takže za nás by povinná četba dopadla na výbornou. Je to série především pro fanoušky dystopií a romatických knih.

Sarah Janet Massová


Kdo by dneska neslyšel o sérii Skleněný trůn nebo Dvůr trůn a růží. Sarah je známá svými konci knih. Prostě vás to donutí přečíst další díl. Obecně obdivujeme autory, kteří dokáží vymyslet nový svět, nový systém, nové magie a náboženství ku příkladu. A tato autorka to vše splňuje. Navíc jsou její knihy plné napětí a zvratů. Prostě doporučujeme!



Kerstin Gierová


Tato spisovatelka, jejímž dílem jsou trilogie Rudá jako rubín (Drahokamy) a Stříbrné knihy snů, je v našem seznamu pro svou nápaditost a ohromnou originalitu. Zároveň napsala i spoustu knih určené pro dospělé, jenže ty my posoudit nemůžeme. Její poděkování stojí za to. Jsou totiž jakési osobní.





John Green


V tomto seznamu nesmí chybět ani John Green. I když jeho knížky nejsou úplně ty, kterým bychom daly 100%, tak podle jeho knih byly natočeny filmy a uznejme, Hvězdy nám nepřály znají i ti, kteří se literatuře vyhýbají obloukem. Takže na tom něco asi bude. 



Kde koupíte nejen tyto knihy nejlevněji se dozvíte na Srovname.cz

Tak už znáte náš seznam. A protože chceme zpětnou vazbu, tak prosíme o vyplnění dotazníku, který najdete zde. Děkujeme za přečtení. 



11 komentářů:

  1. Harry Potter se možná bude číst i za 50 let...ale ty ostatní sotva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano my víme. Psaly jsme hned v úvodu, že s tím nepočítáme. :)

      Vymazat
  2. Asi žijete ve své sociální bublině, já četl jen Harryho Pottera a nejspíš bych dokázal vymyslet úplně jiný seznam. Je to ale nejspíš proto, že jsou to všechno podobné cílovky, proto u YA je to pochopitelné. Ale jak tu psal někdo přede mnou, podle mě se ty ostatní nevryjí do nějaké novodobé klasiky, je to prostě trend. Nicméně námět článku zajímavý. Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No asi možná žijeme ve své bublině, ale tento blog čtou převážně lidé, kteří v ní žijí taky. Ano, vy by jste určitě vymyslel jiný seznam, protože čtete nejspíše jiné knihy. My za pár let taky vymyslíme jiný, protože se třeba budeme zabývat jiným žánrem. Máte pravdu je to trend, proto je v názvu článku aneb knihy, které všichni četli. Děkujeme za komentář.

      Vymazat
  3. Hezký článek! Z toho, co jste zmínily jsem četla Harryho Pottera, Selekci a pár knih od Johna Greena. Všechny tyhle knížky miluju! :D A co se týče Harryho Pottera, tak ten, si myslím, se bude číst vždy :)
    nekonecnaknihovnicka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme! Harry je prostě nestárnoucí klasika a snad jí bude i nadále. :D

      Vymazat
  4. Hezký článek :) Tohle vážně je taková novodobá klasika :) Přiznám se, že všechny série mám buď dočtené nebo rozečtené :) A všechny mám ráda :) Možná až na Johna Greena, jehož knihy mě až tak moc neberou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. No nás taky nějak nebere, ale daly jsme ho sem. :D

      Vymazat
  5. To je fakt zajímavý nápad! Nikdy jsem nad tím moc nepřemýšlela, ale s vaším výběr hodně souhlasím :)

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS