Abeceda knihomolských problémů (2/3)

čtvrtek 29. března 2018

Ahoj!
Toto je pokračování mého článku, který už sice vyšel před nějakou dobou, ale i tak doufám, že se na měj nezapomnělo. Pokud se chcete první díl připomenout, nebo jste ho vůbec nečetli, tak ho najdete zde






CH- Chování ke knihám

Z následků gravitace (o které jsem mluvila minule) vám kniha spadne na zem. Někdy dokonce řeknete "Au". Zvednete ji a začnete se jí sáhodlouze omlouvat. Což na ostatní působí dost podivně. Jak na náhodné kolemjdoucí, tak na vaše známé, kteří ovšem někdy dělají, že s vámi nemají nic společného. A tím se svým způsobem dostáváme k dalšímu bodu.


I- Ignoruje vás vaše okolí

Zaprvé vás můžou ignorovat kvůli předchozímu problému. A já se jim ani nedivím.
Zároveň vás ale můžou ignorovat, protože neustále mluvíte o knihách (jako já). Říkáte jim, co čtete, o čem to je, jak si myslíte, že to skončí atd. atd. A když vám řeknou, že je to nezajímá, řeknete "To je mi jedno!!!" A pokračujete v proslovu. (Zase můj případ.)

J- Jedna oblíbená knížka

Snad každému knihomolovi bez vyjímky se stalo, že se někdo zeptal: "Jaká je tvoje nejoblíbenější knížka?" A vy jste se na něj nevěřícně podívali, zakroutili hlavou a na otázku odpověděli otázkou: "Jednu knížku???" Protože jestli existuje žijící knihomol s jednou nejoblíbenější knihou, nevím jestli ho chci poznat.

K- Když na (do)čtení není čas


Něco takového, už se vám asi taky stalo. Sedíte (nebo ležíte), čtete úžasnou knížku a chybí vám pár stran do dočtení, ale najednou vám někdo řekne: "Běž vytáhnout z myčky, vynést koš, povysávej, ustel si a utři prach." A my, ze strachu, že vám bude kniha zabavena, poslechneme. V případě, že už jste dospělí, musíte jít do práce apod.
PS: Toto je má klasická sobota.
PPS: Mami, vím, že to čteš.


L- Listování knihou

To se, myslím, taky týká každého. Otevřete knížku a přitom jí prolistujete a omylem narazíte na něco zajímavého nebo bijícího do očí. Vy si to přečtete a následují dvě možnosti, které se pravděpodobně stanou. První, že vám to prozradí celou knihu. Druhá, že si budete lámat hlavu, co to tam bylo.


M- Myšlenkové pochody

Vaše myšlenky se ubírají pořád stejným směrem, ale zároveň pořád něčím novým. Pokud čtete zajímavou knížku, samozřejmě. Stejným směrem, protože pořád myslíte na jednu knihu. A něčím novým, protože máte tolik nápadů, jak by mohla knížka skončit nebo pokračovat, že na většinu ještě zapomenete. Své myšlenky rozvíjíte víc a víc, což není nejlepší, když máte upírat pozornost na něco důležitějšího.


N- Neznámá cizí slova

Nikdo na světě neumí všechny jazyky. Když se v knížce objeví francouzština, který mi není znám, nejsem zrovna nadšená. Nevím, jak vy, ale já jsem vždycky zvědavá, co to znamená. Takže nastává chvíle, kdy musím vytáhnout telefon najet na Google Překladač a všechno si přeložit. Úžasným příkladem jsou mé oblíbené Stříbrné knihy snů. Latinské Sub umbro floreo (Ve stínu rozkvétám) je totiž pouze začátek. Protože horší je, když v knize někdo vejde do místnosti a zrovna tam hrála skladba Symphony For the Devil. Takže já si najdu překlad i s klipem na YouTube (viz Třetí stříbrná kniha snů).


O- Otevřené konce

Vraťme se k problému K. Když už konečně nastane ten čas, kdy vy dočtete knihu do úplně posledního slova, zjistíte, že to pořád neskončilo. Ano, správný knihomol by měl vědět jestli čte jednu knihu nebo začátek série, ale i tak je nemile překvapený, když se to stane. Některé knížky končí napůl, ale některé vůbec a pokud nemáme pokračování po ruce, jsme hodně rozhořčení. Na mysl mi vyvstávají Měsíční kroniky, které jsem (bohužel) ještě nedočetla.


Dalších osm problémů je za námi. Upřímně ještě úplně nevím, jestli vyjde závěrečný díl, ale doufám, že se k tomu nějakým způsobem dokopu... Opět budu ráda za komentáře, které si vždy ráda přečtu.

6 komentářů:

  1. U čtení jsem se pobavila. :) A ano, hned v několika bodech jsem se sama viděla. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Super si to vystihla :D Najmä s tým časom na dočítanie je to náročné a s ignorovaním sveta okolo, potom sa ľudia sťažujú, že sa im nevenujem, ach jaj, ťažký život knihomoľa :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je skvělý nápad na články! Naprosto výstižné! :D

    OdpovědětVymazat

Četli jste tuto knihu? Podělte se o svůj názor. Každý komentář potěší!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS